26 maart – presentatie van de nieuwe fietsroute Dwars door de Balkan

De presentatie

26 maart organiseert Beagle bikes in samenwerking met de Stichting Europafietsers een presentatie van de nieuwe fietsroute Dwars door de Balkan. De route was al beschikbaar als gratis brochure, maar in april 2020 zal het boekje te koop zijn. De presentatie zal gegeven worden door de makers van de route: Gerrit en Betty Koelewijn. De presentatie is gratis en zal bij Beagle Bikes (Wittevrouwenstraat 42 in Utrecht) worden gegeven op 26 maart van 19.30 tot 21.00. Wel is aanmelding verplicht, zodat we genoeg plekjes hebben voor een ieder, dit kan via een e-mail naar info@beaglebikes.nl.

Dwars door de Balkan

Een tocht door minder bekend gebied. Een gebied met een geweldige (en helaas recent ook gewelddadige) geschiedenis.
De fietstocht gaat door bergen van Montenegro, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Slovenië en Noord Italië, door laagland in Montenegro, hoogvlakte in midden Bosnië en Herzegovina en vlak rivierenland in Kroatië. Dwars door de Balkan is dan ook een hele treffende naam voor deze route. De route biedt veel afwisseling in de prachtige landschappen, afwisselende culturen, ervaringen met mensen die verlangen naar de vrede en vooruitgang. Maar er is ook verdriet achtergebleven na de oorlog, met name in Bosnië en Herzegovina. Het meest spreekt desondanks aan dat de mensen weer bezig zijn met opbouwen.
Dwars door de Balkan is een prachtige route die lang diepe indruk zal achterlaten op meerdere gebieden.
De bergen van de Balkan zijn pittig, er moet flink wat geklommen worden. Er zijn een aantal trajecten waar 1.000 hoogtemeters in één keer overwonnen moeten worden. Doorgaans met een te fietsen hellingpercentage (6-8%), maar diverse keren komen stukken boven de 10% voor. Na de grensovergang naar Italië volgen 750 hoogtemeters met enkele pittige stukjes, maar wel te doen. De afdaling van deze klim is echter bijzonder steil: 3,5 km, gemiddeld 14,5% met forse uitschieters daar boven. Voor fietsers van noord naar zuid geven we daarom een alternatief. In Italië volgen daarna nog 2 passen boven de 2.000 meter.

De presentatie zal je verleiden de route te gaan fietsen.

Meer info op de website van de Europafietsers.

 

2 Reactie's
 • Arie lund en anouk monch
  Geplaatst op 11:28h, 08 maart Beantwoorden

  Beste mensen, wij zijn graag aanwezig bij de presentatie. Anouk monch en Arie lund

  • info
   Geplaatst op 11:26h, 10 maart Beantwoorden

   Gezellig, we houden twee plekjes vrij.

Geef een reactie