Cursus Smartphone GPS-navigatie – Najaar ’21

Cursussen

In het najaar van 2021 staan weer cursussen gepland voor het navigeren met de smartphone. Op onderstaande data worden de cursussen gegeven in de winkel bij Beagle Bikes in Utrecht. Kun je niet op die zondagen en/of woon je dichter bij Arnhem of Nijmegen, dan kun je je ook opgeven voor een cursus bij de Fietsvakantiewinkel in Elst.

De basiscursus wordt gegeven op onderstaande zondagen:

 • 24 Oktober
 • 7 November
 • 19 December

Voor de liefhebbers is er ook een vervolgcursus gepland, waarin onder andere dieper wordt ingegaan op het zelf maken van routes met de websites RideWithGPS en Komoot:

 • 21 November

Je kunt je opgeven voor de Android- of iPhone-cursus via de webshop middels onderstaande links:

 

WAAROM GPS-NAVIGATIE MET DE SMARTPHONE?

Volwaardig GPS-apparaat

Je hebt met een smartphone een volwaardig GPS-apparaat op zak! Sterker nog, de kaarten zijn vanwege het grotere scherm en de hogere resolutie van de smartphone veel duidelijker dan op een GPS-apparaat. Je kunt de smartphone als veredelde papieren kaart gebruiken waarmee ik bedoel dat je een beter overzicht hebt in de kaart dan met een GPS-toestel. Je kunt de route dus heel goed volgen door in de kaart (het scherm) te kijken zonder dat je ‘gestuurd’ wordt.

Veredelde papieren kaart

Dus kaartliefhebbers opgelet: de mooiste en duidelijkste kaarten vindt je tegenwoordig toch echt op de smartphone! Inclusief de netwerken van fiets- en wandelroutes, reliëfschaduwkaarten en hoogte-contourlijnen.

Welke navigatie-app?

Vergeet Google Maps, maar ook de populaire offline navigatie-apps zoals Maps.Me en Komoot bieden minder goede kaarten – en minder functionaliteit! – dan de navigatie-apps die ik tijdens de cursus gebruik (iPhone: Pocket Earth en MapOut, Android: OsmAnd).

BASISCURSUS

Fietsen en wandelen wordt nóg leuker!

Doordat je met jouw GPS-positie in een duidelijke digitale kaart veel meer informatie over de omgeving hebt, zul je onderweg echt veel meer gaan ontdekken. En omdat je altijd ziet waar je bent zul je nooit meer verdwalen en ook nooit meer verkeerd rijden. Dwalen in plaats van verdwalen! Bovendien kun je onderweg heel makkelijk bezienswaardigheden, bakkers, supermarkten, campings/hotels, cafés, enzovoorts vinden.

Geen internet nodig met een offline navigatie-app

Met de juiste navigatie-app, waarbij je de kaarten op je smartphone kunt downloaden, is er onderweg geen mobiel internet nodig – offline dus. GPS-positiebepaling werkt namelijk geheel onafhankelijk van internet! Hierdoor spaar je in het buitenland de hoge internetkosten uit, en heb je geen last van slecht internet-bereik in afgelegen gebieden. Bovendien kun je de smartphone in vliegtuigmodus zetten zodat de batterij langer mee gaat.

Stuurbevestiging en Stroomvoorziening

Met een degelijke hoes kan de smartphone op het stuur bevestigd worden en met een kleine powerbank in de stuur- of bovenbuistas houdt de smartphone het met gemak een hele dag vol. Stroomvoorziening – powerbank, naafdynamo, zonnecellen – en stuurbevestiging komen tijdens de cursus uitgebreid aan bod.

Wat je leert tijdens de cursus:
 • Weer- en schokbestendige bevestiging op het stuur.
 • Het onderweg volhouden van de batterij (powerbank, naafdynamo en/of zonnecel).
 • Navigeren met de navigatie-app (iPhone: Pocket Earth en Mapout, Android: OsmAnd).
 • Alle instellingen van de navigatie-app.
 • Handige instellingen op de smartphone.
 • Het downloaden van bekende fietsroutes.
 • Maken van eigen routes (introductie, vervolgcursus gaat hier dieper op in).
 • Hoogtelijnen en -profielen.
 • Het zoeken naar interessepunten (POI’s): eten, drinken, slapen, geld, bezienswaardigheden, nooddiensten, etc..
   
Voorbereiding

Ter voorbereiding wordt het cursusmateriaal (digitaal) opgestuurd om thuis alvast mee te oefenen. Hierdoor kan er tijdens de cursus/workshop veel meer behandeld worden. Houd er rekening mee dat je voor het thuis oefenen een aantal uren nodig zult hebben.