Pendix systeem inbouw elketrische fiets

Pendix – De Pendix eDrive – Maak een e-bike van jouw huidige fiets.

Met de Pendix eDrive wordt jouw fiets een geweldige e-bike.

Het Pendix systeem.

Met de Pendix middenmotor bouw je een fiets om tot een geweldige e-bike. Het systeem bestaat uit een crankstel met een geïntegreerde 65Nm, 250 Watt elektromotor, een trapas met krachtsensor en een accu. Dit systeem kun je inbouwen bij fietsen met een derailleur of een Rohloff naafversnelling. Pendix is een Duits merk en wordt voor meer dan 85% ook geproduceerd in Duitsland. Alles is gericht op hoogwaardige kwaliteit en duurzaamheid. Niet alleen de productie is duurzaam, maar ook de hele technologie is ontworpen voor langdurig gebruik. De motor heeft geen inwendige tandwielen waardoor er geen mechanische slijtdelen zijn, hij is onderhoudsvrij en robuust. Met grote waarschijnlijkheid overleeft de motor zelfs de fiets waarop hij is gemonteerd. Dan kun je de aandrijving gewoon op de volgende fiets monteren. Santos geeft dan ook een garantie van vijf jaar. Bij elke lithium-ion accu neemt de capaciteit van de accu na jaren van gebruik af, waardoor de actieradius afneemt. Pendix is dan ook de eerste fabrikant van aandrijvingen die een ruilprogramma aanbiedt dat zorgt voor een blijvend gebruik van de accu’s. In ruil voor uw oude accu krijgt u een nieuwe tegen een gereduceerde prijs. Niet alle lithium-ionen cellen van uw oude accu zijn nog functioneel, maar de resterende cellen zijn nog steeds goed genoeg om ze te blijven gebruiken.

Direct Drive.

De motor is helemaal stil. Dat komt omdat het een direct drive-motor is. Dat houdt in dat de motor direct de trapas aandrijft. Het grote voordeel van de motor is ook dat er geen tandwielen in zitten die kunnen slijten, waardoor hij een veel langere levensduur heeft dan gewone middenmotoren. Ook zorgt dit ervoor dat er nagenoeg geen wrijving is, wat een enorm voordeel is; men kan de fiets ook perfect gebruiken zonder ondersteuning. Stil, onverslijtbaar en vrijwel wrijvingsloos, een enorm voordeel.

Geen display, een zegen.

De Pendix heeft geen display en dat lijkt een nadeel, maar dat is het absoluut niet. De meeste e-bikes hebben een afneembaar display, met contactpuntjes. Deze veroorzaken niet zelden storingen waardoor het systeem als geheel niet meer functioneert. Dit als gevolg van vocht en dus corrosie, makkelijk te verhelpen maar erg onhandig. De accu heeft een lichtgevende ring in vier verschillende kleuren die aangeven hoe vol de accu nog is, dit is natuurlijk de belangrijkste informatie. Zelf hecht ik enorm aan de afwezigheid van allerlei data op het stuur middels een display of fietscomputer het leidt af van het eigenlijke genieten op de fiets. Mocht er toch behoefte zijn aan meer informatie dan is dit mogelijk door de Pendix-applicatie te installeren en de telefoon middels bluetooth te verbinden met het systeem en zodoende allerlei extra informatie beschikbaar te maken. Met de app kun je ook de trap-ondersteuning zelf inrichten, een hele nuttige en klantgerichte functie.

Op de bovenkant van de accu zit een robuuste knop waarmee je de juiste ondersteuning kunt kiezen; eco, smart en sport. Tijdens het fietsen kun je deze knop ook makkelijk bedienen.

De actieradius.

De actieradius van de Pendix hangt aller eerst af van de grote van de accu, deze is er in drie grote; 300wh,500wh en 1000wh. De meest gekozen accu is de 500wh, en de informatie is op deze accu gebaseerd. Uiteraard is de stand van de trap-ondersteuning ook een zeer beslissende factor. Gewicht, eigen geleverde inspanning, gewicht, hellingspercentage, temperatuur, etc zijn allemaal van invloed. Kortom het is niet een makkelijk te beantwoorden vraag, maar onze ervaring is dat het bereik tussen de 50 en 100 kilometer ligt. Een uitgebreid verhaal en test verslag kunt u hier vinden.

Pendix E-bike SantosConclusie.

We hebben al veel ervaring met het systeem en kunnen daardoor een overwogen conclusie formuleren. De simplicity van het syteem is wat ons heel erg aanspreekt. Het is stil, onverwoestbaar en men kan fietsen met haast geen vrijwing. Ook is het in te bouwen bij fietsen en hoeft men geen fijne fiets weg te doen voor een nieuwe e-bike.

Voordelen:

 • Onverwoestbare constructie middels eenvoud.
 • Onderhoudsvrij.
 • Geruisloos en trillingsvrij.
 • Goede gewichtsverdeling
 • Met ongeveer 7 kilo relatief licht
 • Geen extra weerstand bij uitgeschakelde motor.
 • Past in bijna iedere fiets met behoud van de originele aandrijflijn.

Nadelen:

 • Relatief grote Q-factor (afstand tussen de pedalen).
 • Hij is niet echt mooi.
 • Door de direct-drive voel je een “na hupje” in de hoogste stand als je abrupt de benen stil houdt.
 • Door de extra druk op de aandrijflijn zal een fiets iets mider fijn schakelen.

We kunnen hier onmogelijk vaststellen of dit systeem ideaal is voor jouw, maar wel kunnen we instaan voor de techniek en de kwaliteit. Kom langs en test de Pendixfietsen zeer uitgebreid.

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie