Lezing De Sultans trail – Iris Bezuijen & Sedat Çakır

De Sultans trail is een geweldige fietsroute van Wenen naar Istanbul. Iris Bezuijen & Sedat Çakır hebben de Sultans trail gemaakt. De route is gebaseerd op de historische route van Sultan Suleyman langs de Douna. De tocht gaat door gebieden met een rijke historie: dwars door de Balkan naar de Oriënt met als einddoel het prachtige Constantinopel.

De Sultans trail is beschreven in twee boekjes:

 

Deel 1 vanaf Wenen tot aan Belgrado volgt voornamelijk de Donau met uitzondering van Székesfehérvár in Hongarije en Đakovo in Kroatië, omdat beide steden een rol gespeeld hebben tijdens de belegeringen van Wenen. Ze zijn van strategisch en historisch belang voor de Osmaanse geschiedenis in centraal Europa en daarom opgenomen in de route.

Deel 2 vanaf Belgrado kent veel afwisselende landschappen waardoor de fietsroute bepaald niet saai is. Van natuurschoon, cultuur en idyllische fietspaadjes komt men niets te kort. Ook de klimmers kunnen hier in Servië hun hart ophalen; gelukkig goed te doen. Verder geeft de afwisseling van landen ook een extra dimensie, maar vergeet niet een visum mee te nemen voor degene die tot aan Istanbul fietst. Verder leent de route zich uitstekend voor de wereldfietsers op weg naar Azië.

 

De lezing vond plaats op 9 januari 2020 bij Beagle Bikes.

 

Website van de Sultans trail