Lezing Pelgrimroutes naar Rome – 3 april

Velen kennen de fietsroutes naar Rome van Reitsma en Benjaminse. Er gaan echter veel meer routes naar de Eeuwige Stad. Immers, alle wegen leiden naar Rome. Eeuwenlang trokken pelgrims naar Rome. Wat waren de belangrijkste routes waarlangs duizenden pelgrims naar Rome trokken? 

Ook vandaag kan je met de fiets op weg naar Rome via een historische pelgrimsroute. Fietsen in het spoor van pelgrims geeft toch een andere beleving aan je tocht.

Drie routes naar Rome die in het verleden zijn beschreven, zijn door Peter Molog ontwikkeld als fietsroute. In deze lezing zal eerst worden ingegaan op de achtergrond van de routes. Daarna zal een beeld worden gegeven van deze routes.

Via Francigena

In 990 trekt Bisschop Sigeric vanuit Canterbury naar Rome om daar formeel tot bisschop te worden benoemd.

Emo’s Reis

Emo, abt van een klein kloostertje in het noorden van Groningen, maakte de reis naar Rome in de winter van 1211 – 1212. 

Via Romea Germanica

In 1236 reist Albert van Stade naar Rome. Eenmaal terug beschrijft hij uitvoerig de route. Daarin vermeld hij ook afstanden, geeft aanwijzingen en toeristische informatie.

Kijk voor meer informatie op de website van Peter Molog.

Woensdagavond 3 april, 19:30 – 21:00. Fysiek én online!

De lezing wordt gegeven in de winkel van Beagle Bikes, Utrecht. De lezing wordt gegeven in de winkel van Beagle Bikes, Utrecht. Daarnaast zenden we de lezing ook live uit middels ZOOM, zodat je desgewenst vanuit thuis mee kunt kijken en luisteren. Er zijn een beperkt aantal plekken in de winkel beschikbaar, dus wees er snel bij. Middels een moderator kunnen zoom-deelnemers vragen stellen via de chat.

Geef je op middels onderstaande knop waar je aan kunt geven of je fysiek aanwezig wilt zijn of liever wilt meedoen via zoom. 

 

Over Peter Molog

De afgelopen jaren maakte Peter Molog fietsroutes van oude beschreven pelgrimsroutes

Eerst was er Emo’s Reis, een tocht vanuit Noord-Groningen naar Rome. Daarna volgde de Via Francigena, de route van Canterbury naar Rome. Zijn laatste route is de Via Romea Germanica. Deze route gaat van Stade (bij Hamburg) naar Rome.