Gilles Berthoud Mente, ervaring verslag van Inge

Inge is een huisvriendin van Beagle Bikes die haar ervaringen op haar website plaatst. Hele duidelijke goed leesbare verslagen over de fietsen en onderdelen. We hebben samen met haar de Travelmaster 3+ tot in de kleinste details samengesteld, wat een ontzettend mooi traject is. Hieronder het verslag van de Mente:

Gilles Berthoud – Mente zadel

Voor de zomervakantie merkte ik dat bij mijn Selle Anatomica leren zadel het einde nabij was. Ondanks dat ik het een erg fijn zadel vind qua vorm was ik minder enthousiast over de, vind ik, te korte levensduur van het best wel prijzige zadel. En dus mocht ik na gaan denken over welk ander zadel als vervanging in aanmerking zou kunnen komen.

Na me wat ingelezen te hebben over de Gilles Berthoud zadels leek in 1e instantie de Aspin open een geschikte vervanger – aangezien de afmetingen van beide zadels erg dicht bij elkaar in de buurt lagen. Met Johan (BeagleBikes) afgesproken dat hij de Aspin in naturel zou bestellen. Als het binnen was zou ik het op de pasfiets komen uitproberen. Helaas zat de Aspin niet goed. Want bleek toen we beide zadels naast elkaar hadden liggen de Gilles Berthoud was aan de bovenkant wat boller t.o.v. de Selle Anatomica waardoor mijn zitbotjes niet voldoende steun hadden. Toen een Mente uitgeprobeerd en die bleek de juiste steun te geven. Aangezien die er alleen in het zwart was een naturel laten bestellen. Nu was het ? en hopen dat de zadelrails lang genoeg was om het zadel op de juiste positie op de dropperpost te plaatsen. (Dit omdat de dropperpost geen setback heeft. Setback voor hen die dit niet weten is de stand van het zadel t.o.v. de zadelpen – bij mij zit hij er recht boven terwijl er ook vaste zadelpennen zijn waar het zadel wat naar achteren op de zadelpen zit – zie afbeelding.)

Een week later was de Gilles Berthoud er in naturel en gelukkig paste het net, de rails had geen 0.5cm korter moeten zijn ?. Mijn tip voor Gilles Berthoud zou dan ook zijn om de rails een cm of 2 a 3 langer te maken zodat het beter past op zadelpennen zonder setback.

Nu was het tijd om het zadel te gaan inrijden – want een leren zadel is in het begin best wel hard omdat het nog niet gevormd is naar de zithouding. De 1e paar honderd km heb ik dan ook gereden met met een koersbroek/ fietsonderbroek onder mijn MTB shorts. Zo kon ik toch 60 a 70km fietsen zonder een zeer achterste te krijgen ?. Toen kon ik de verleiding niet meer weerstaan, had er bijna 300km met koersbroek opzitten, om te gaan uitproberen hoe het zadel zou zitten met mijn Ortovox merino boxer. Ik moest het zadel natuurlijk wel wat omhoogzetten omdat je met een koersbroek aan een dempingslaag hebt van ca 8mm en dat moest ik nu met de zadelpen, in de hoogte, compenseren.Toen dat goed stond heb ik heerlijk op het zadel gereden en geen greintje pijn gehad. Vanaf dat moment heb ik niet meer met de koersbroek gereden maar alleen met de Ortovox boxer onder mijn MTB shorts.

Natuurlijk heb ik de 1e paar ritten best wel wat getweakt om het zadel in de juiste hoogte en schuinte te krijgen maar toen het eenmaal goed stond zat het ook perfect en dat kan met het verdere inrijden alleen nog maar beter gaan worden. Kortom tot op heden ben ik erg blij dat ik de stap heb gemaakt naar de Mente. Wel verschilt het zadel met de Selle Anatomica in de zin dat je bij de Selle “in” het zadel zit – soort van hangmat idee en bij de Mente zit je meer “op” het zadel.

Verder heb ik na de 1e rit, toen het zadel letterlijk ingezegend werd met wat miezerregen het zadel aan de bovenkant ingesmeerd met GB Leather Conditioner. Dit heb ik een aantal dagen laten intrekken en het daarna uitgepoetst. Het zadel is nu beter bestand tegen een paar regendruppels en is ook iets minder glad door de conditioner geworden. Dit laatste vind ik erg fijn want het zorgt ervoor dat je net wat minder schuift. De onderkant heb ik toen ook maar meteen behandeld met GB saddle wax zodat het ook dat ervoor zorgt dat het leer meteen wat beter beschermd is + gevoed wordt.

Webpagina van Inge, met heel veel nuttige informatie.