Pedalen voor de vakantiefietser

Pedalen voor de fietsreiziger

Pedalen zijn er in vele maten en soorten. Wij hebben een specialistische collectie in huis van pedalen die geschikt zijn voor vakantiefietsers en bikepackers. Er zijn natuurlijk een aantal eisen waar deze aan moet voldoen voor fietsreizigers. De belangrijkste eigenschappen zijn betrouwbaarheid en voldoende grip onder alle Blackspire, pedals, flat pedals,omstandigheden.

Er zijn drie soorten pedalen verkrijgbaar:

  • Clickpedalen – Voordeel is dat men niet uit het pedaal kan schieten en de overbrenging is efficiënter. Nadeel is dat men “vast” zit aan het pedaal wat voor lelijke valpartijen kan zorgen. Bovendien zijn de schoenen niet erg geschikt om op te lopen. Ook kan men niet gaan “verzitten” aangezien de fietser gefixeerd zit.
  • Combipedalen – Voordeel is dat men kan fietsen met zowel SPD als gewone schoenen. Nadeel is dat er “gezocht” moet worden naar de juiste kant, wat irritant kan zijn.
  • Platform pedalen (flat pedals) – Voor deze pedalen is geen speciaal schoeisel nodig, wat ruimte bespaart voor de fietsreiziger. Nadeel is dat het iets minder effectief is en men kan ervan af schieten. Overigens hebben goede platform pedalen (verstelbare) ´pinnetjes´ die zorgen dat er hele goede grip is.

Ook vinden wij het belangrijk dat de pedalen zijn te ´onderhouden´. Daarmee bedoelen we dat het meest voorkomende probleem is op te lossen, namelijk spelling op de lagers. Bij veel pedalen is dit onmogelijk en moet men een setje in zijn geheel weggooien, terwijl het probleem simpel is te verhelpen met nieuwe kogellagers. De pedalen die wij verkopen zijn niet op dergelijke wijze gemaakt en kunnen bij spelling voor enkele euro’s weer gerepareerd worden.

Click, Combi of toch platform pedalen?

De keuze voor een pedaal is behoorlijk persoonlijk. Op bijvoorbeeld het wereldfietserforum is hierover ontzettend veel geschreven en voor alle drie de varianten zijn er vurige voor- en tegenstanders. Bij Beagle Bikes zitten we niet geharnast in opvattingen en geloven we erg in weloverwogen eigen keuzes. Zoals beknopt hierboven beschreven, zijn er voor elke variant argumenten voor en tegen. Crankbrothers Stamp3 vakantiefiets pedalen

Belangrijke overwegingen zijn de volgende:

  • Het beoogde gebruik is natuurlijk cruciaal bij de keuze. Gaat men extreem technisch rijden op moeilijke mountainbike trails of heerlijk fietsen op kleine asfaltwegen in het zuiden van Frankrijk?
  • Pakvolume, bij platform- en combipedalen hoeft men geen speciaal schoeisel mee, wat behoorlijk scheelt qua inpakvolume.
  • Vorm, grootte en dikte. Zeker bij de combi- en platformpedalen is de schoenmaat behoorlijk bepalend. Dikte is van belang bij het scherp door de bocht gaan.
  • Persoonlijke voorkeur

Wij zelf bij Beagle Bikes zijn overtuigd van de voordelen van platformpedalenHjul Vaude fietsschoen reisfietsschoen en fietsen eigenlijk uitsluitend met deze variant. De kwaliteit van de platformpedalen zijn de laatste jaren zo ontzettend vooruit gegaan dat er nauwelijks een reden is om als recreatieve fietser clickpedalen te gebruiken. De combinatie van goede fietsschoenen met harde rubberen zool, waarmee men ook gewoon rond kan lopen, en de platformpedalen met pinnetjes zorgen voor enorme grip. Uiteraard is het wel zaak dat beide van goede kwaliteit zijn. Met deze combi kun je eigenlijk vrijwel op elke manier recreatief fietsen, uitgezonderd racefietsen vanwege het overbrengingsvoordeel van de click-pedaal.

 

Conclusie

De keuze van een pedaal is er een van eigen voorkeur, het type fietstocht en praktisch nut. Bij de meeste vakantiefietsers en bikepackers zullen goede platformpedalen voldoende grip geven en bovendien meer praktisch blijken. Maar dit wil niet zeggen dat het de enige goede keuze is. Wij geloven in weloverwogen eigen keuzes.

 

Betrouwbare reviews zijn hier, hier en hier.