03 jan Fietsvakantie inspiratie Nederland, Europa en er buiten
Het nieuwe jaar 2019 is begonnen en we hopen dat iedereen met goede moed, energie en vakantiekriebels het nieuwe jaar in gaat. Uiteraard hebben wij die volop, zo erg dat Johan reeds in Australië is begonnen samen met Marijke aan een twee maanden durende fietstocht. We zullen de bevindingen met jullie delen zodra Johan terug is, zongebruind en uitgerust. Maar ik wil jullie een aantal eigen ervaringen niet onthouden. Het is bedoeld als inspiratie en ik vind het gewoonweg ontzettend leuk om deze te delen. Het is absoluut geen complete lijst van alle vakanties en reizen die ik heb ondernomen, maar eerder een dromerige reis door de vele fietsherinneringen. Hier heb ik in de eerste maanden van het nieuwe jaar altijd last van, niet voor niets worden we juist in de donkere dagen bestookt met vakantie folders en reclames.
Europa:
In Europa hebben Aziza en ik een hele hoop tochten gefietst, te veel om allemaal te beschrijven maar de volgende komen direct bovendrijven:
Nederland
LF1 de Noordzee route
De LF1 in ons eigen kikkerlandje is een prachtige meerdaagse route die strak langs de kust loopt. De officiële route loopt van Den Helder helemaal naar de Belgische grens bij Sluis, dat dicht bij Brugge ligt, dus is dat wel de gedroomde eind of start plaats. Het is een onderdeel van de internationale Noordzeeroute die 6000 kilometer lang is en van Noorwegen in een enorme boog naar Schotland loopt. We hebben geen ervaring met de hele route als zodanig. Maar des te meer met het Nederlandse gedeelte, die hebben we talloze malen gefietst op weg naar mijn familie in Zeeland. De route is zo ontzettend “Nederlands”met de geweldige autovrije duinen, waar geen meter recht is. Heerlijk glooiend fietsen over de prachtige fietspaden die gegarneerd zijn met schelpen. Met af en toe een kermisachtige kustplaats als bizarre afwisseling, zoals Scheveningen en Zandvoort. Maar ook de schilderachtige oer-Hollandse kustplaatsen zoals Katwijk worden doorkruist, wat een prachtig stekje is om de honger te stillen met een visje. Ook een mooi gebied is het duingebied Meijendel-Berkerheide, waar de natuur ruim baan krijgt en water gewonnen wordt. Onbekommerd fiets je tussen de oer-runderen en wilde paarden. De kers op de taart is het schitterende Zeeland, met haar deltawerken en uitgestrektheid. Maar ook het geweldige Middelburg is onweerstaanbaar. Kortom de LF1 is een heerlijke route die goed te doen is in een dik weekend. Campings en andere overnachting mogelijkheden te over. Wind speelt natuurlijk een aanzienlijke rol zo dicht langs de kust. Mocht je een hekel hebben aan tegen wind kijk dan goed naar het weerbericht en start vanuit de juiste richting.
De Zuiderzee route
De Zuiderzee route is ook een route waar we mooie herinneringen aan hebben overgehouden. Het is niet een hele korte route met zijn 400 kilometer, maar wel makkelijk in te korten door bijvoorbeeld het veer tussen Enkhuizen naar Stavoren of Urk te nemen. Dan vermijd je direct de Afsluitdijk, al is het leuk deze op zijn minst een keer in je leven te hebben gefietst. De route is zo ontzettend rijk aan cultuur, het doet al die prachtige stadjes aan die aan de voormalige Zuiderzee lagen. De hele route is vergeven van historie, diverse Hanze steden worden doorkruist, prachtige oude havenstadjes en natuurlijk Enkhuizen en Hoorn met hun roemrijke verleden. Normaal vinden we het heerlijk om te kamperen, maar deze route is er bij uitstek een om de overnachtingen te plannen in mooie BnB’s in deze historische steden.
Frankrijk
Velodysee
De Velodysee is een heerlijke zomerse route van 1200 kilometer langs de Atlantische kust van Frankrijk. De route loopt van Roscoff, alwaar de ferry naar Engeland vertrekt, naar Hendaye op de grens met Spanje. De Oceaan en heerlijke stranden zijn nooit ver, de pauzes kunnen dus bijna altijd worden opgevrolijkt met een heerlijke duik. Fietsen gebeurt veelal in de duinen en is zeer vaak autovrij. De route is dan ook perfect voor mensen die fietsvakanties ondernemen met kinderen. Ontzettend veel campings langs de route zonder dat het aanvoelt als hinderlijke massatoerisme. De route is niet zwaar, wegens de bijna volledige absentie van stijgen en dalen. De Velodysee doorkruist prachtige steden, fraaie natuurgebieden en is afwisselend genoeg. Kortom, de Velodysee is een heerlijke route voor de zomervakantie. Variëren en afwijken van de route is heel eenvoudig. Binnen een mum van tijd rijd je bijvoorbeeld tussen de wijnranken rond Bordeaux.
Onbegrensd fietsen Amsterdam – Barcelona
De Route van Amsterdam naar Barcelona (Benjaminse) is ook een route waar we volop van hebben genoten. We hebben overigens de route variant afgelegd van Avignon naar Amsterdam, dwars door het hart van Frankrijk. De route is verrukkelijk afwisselend, vrijwel helemaal autovrij en heel erg groen. Wij hebben gekozen voor de variant door het Centraal Massief, prachtige kleine wegen, nauwelijks verkeer. Prachtige oude steden en dorpjes, in slaap dommelde pleintjes, kleine bakkertjes. Maar ook mooie uitzichten op de Mont Ventoux en een prachtige doorsteek door de Ardenne. Wederom een hele mooie fietstocht door het prachtige Frankrijk.
Spanje
Onbegrensd fietsen naar Andalusië
De eerste route die we uit een boekje volgden voor een volle maand heette toen nog onbegrensd fietsen naar Andalusië van Benjaminse. Ik weet niet meer helemaal waarom we precies deze route hebben uitgekozen. Maar we fietsten in de nazomer en wellicht dachten we dat hoe zuidelijker we zouden gaan hoe beter. Bovendien waren er nog lang niet zo veel beschreven routes voorhanden als nu. Het aantal gidsen, maar ook de voorhanden zijnde infrastructuur is enorm toegenomen. Er zijn steeds meer omgebouwde oude spoorrails, fietspaden langs rivieren, etc.. Ik ben heel optimistisch over de toekomst als het aankomt op de fietsvakantie mogelijkheden op elk niveau. Hoe dan ook was de route een schot in de roos, deze route toont een volkomen andere kant van Spanje als de gemiddelde vakantieganger voor ogen heeft. Prachtige adelaarsnesten, ruig binnenland, wit gepleisterde dorpen, waanzinnige natuurparken en dat allemaal op autovrije en luwe wegen. We hebben zo enorm genoten en raakten direct verslingerd aan het fietsen. Sinds deze route hebben we nooit meer een vakantie ondernomen zonder fiets. Ik heb dit natuurlijk ook Benjaminse verteld en hem hartelijk bedankt. Met heel mijn hart raad ik deze route aan. Het rijt de binnen landen van Spanje open en toont haar in al haar ruwe schoonheid.
Buiten Europa:.
Buiten Europa is nogal een groot gebied, maar het voornemen was om niet een eindeloze opsomming te gaan geven van alle fietsreizen en -vakanties. Vandaar dat ik mij de beperking opleg om het bij twee bestemmingen te houden.
Centraal Azië.
Centraal Azië is nou niet bepaald een door toeristen overspoelde regio. En dat willen de despoten die er al eindeloos aan de macht zijn graag zo houden is onze observatie. De visa verplichtingen zijn een ouderwets Sovjet drama. Net als alles wat met overheden te maken heeft. Maar het hele gebied is fascinerend en biedt een waanzinnige mix van woeste natuur en een duizelingwekkende cultuur. Oezbekistan is op fietsgebied een absoluut drama, door de slechte wegen, de monotonie van het niet heel erg fotogenieke woestijnachtige landschap. Het land is daarentegen waanzinnig fascinerend op het gebied van cultuur. Steden als Buchara en Samarkand die parels waren en zijn van de Zijderoutes. Je loopt tussen de eeuwenoude Madrassa’s en voelt de historie over je heen spoelen. Zodra je het land verlaat, om de hallucinerende grens tussen Oezbekistan en Tajikistan te slechten al dealend met beschonken en corrupte beambten, doemen hoge imposante bergen op. De cultuur in de vorm van steden of mooie gebouwen is ver te zoeken in Tajikistan, maar de natuur laat zich direct gelden op haar meest imposante en imponerende manier. De aarde is vanaf hier behoorlijke gekreukeld en witte pieken, steile flanken vormen een dun bevolkt maar adembenemend mooi land. Beroemd bij eigenlijk alleen fietsers door de Pamir Highway, die zeker een van de mooiste routes is op de aarde. De combinatie van deze woeste schoonheid en de culturele rijkdom van de buurman maakt dit een waanzinnige bestemming.
Laos
We zijn meerdere keren in ons leven in dit prachtige land geweest. En de combinatie van de overweldigende natuur, het lage inwoner aantal, de vriendelijkheid en het geweldige eten maken dat we van Laos houden. We zijn er in een grijs verleden als Backpackers geweest en toen waren er echt heel weinig toeristen, dat is sindsdien wel danig veranderd. Het heeft voor- en nadelen het is wat drukker geworden maar er zijn ook veel meer voorzieningen. De wegen worden door de Chinezen in een ongelooflijk tempo opgeknapt en aangelegd. Dat ontsluit gebieden maar maakt dat echt verlaten en vergeten stukjes moeilijker te vinden zijn. Hoe dan ook blijft Laos de absolute natte droom voor de geoefende vakantiefietser. Want het noorden en midden kunnen heel erg steil zijn. Deze glooiing maak nou net dat het ook onwaarschijnlijk mooi is. Zoals eigenlijk altijd het geval is met bergen. Het kost energie maar de beloning is er altijd. ik weet dat het gevaarlijk en aanmatigend kan zijn om over een bevolking als geheel in algemene termen te schrijven. Maar wij hebben Laonezen als extreem gastvrij, mellow en goedlachs ervaren. Kortom niet alleen is het een verschrikkelijk mooi, groen land met schitterende koloniale steden uit het oude Indochina. Maar ook nog eens een feest de inwoners te mogen ontmoeten.
Ik hoop dat jullie genieten van deze bescheiden bijdrage aan inspiratie voor eventuele fietsvakanties en/of fietsreizen.