Xtorm power banks series GO FUEL RUGGED

Xtorm Powerbank series 5 – Robuust, snel en betrouwbaar.

De nieuwe Xtorm Powerbank series zijn ideaal om apparatuur op te laden tijdens fiets- en wandelvakanties. Afhankelijk van jouw voorkeur kun je kiezen uit:

  • de kleinere GO2 series (5000mAh/12W),
  • de robuuste en snel ladende FUEL series (10.000mAh/20W, 20.000mAh/35W en 27.000mAh/67W),
  • of de nog stevigere én waterbestendige RUGGED series (10.000mAh/18W en 20.000mAh/35W). 

Verder hebben deze nieuwe Xtorm powerbanks nog enkele kenmerken die voor de vakantieganger heel handig zijn, zoals: (héél) snel laden, automatisch aan/uit, pass-through laden en drie uitgangen (2 xUSB-C + 1 x USB-A).

 

GO2 Series (5000mAh/12W)
Van de GO2 Series raden wij de versie van een capaciteit van 5000mAh aan omdat deze lekker compact is. Er is ook een versie met een capaciteit van 10.000mAh, maar in dan kun je beter de 10.000mAh versie van de FUEL serie nemen. Het voordeel van FUEL t.o.v. GO2 is met name dat deze sneller opgeladen kan worden (20W versus 12W) en bovendien wat degelijker gebouwd is.  

 

FUEL (10.000mAh/20W,  20.000mAh/35W, 27.000mAh/67W)
De FUEL 10.000mAh is ongeveer zo groot en zwaar (218 gram) als een smartphone, dus nog heel acceptabel voor de wandelaar en fietser. De FUEL 20.000mAh is met 400gram zwaarder en wat dikker, maar kan met maar liefst 35W geladen worden. De FUEL 27.000mAh is 600gram en kan met 67W opgeladen worden (heel snel dus).

 

 

RUGGED (10.000mAh/18W, 20.000mAh/35W)
Ben je zoek naar een water- en schokbestendige powerbank dan is de Xtorm RUGGED wellicht een optie. Vanwege de extra stevige behuizing is hij groter en ietsjes zwaarder (295 gram) en daarom wellicht iets minder geschikt voor wandelaars en fietsers. Maar tijdens bijvoorbeeld een kanotocht komt de waterbestendigheid van de RUGGED natuurlijk heel goed van pas.

 

Onderstaande afbeelding geeft aan hoeveel keer je een smartphone of tablet op kunt laden met een gegeven capaciteit. Verderop in dit artikel geef ik een advies over hoeveel capaciteit je ‘nodig’ hebt als wandelaar of fietser – al dan niet kamperend.

Snel laden met Power Delivery en Quick Charge

De powerbanks ondersteunen de snellaadtechnologieën Power Delivery (PD) en Quick Charge (QC)wat inhoudt dat het volledig opladen van 10.000mAh ongeveer 2.5 ~ 3 uur duurt. Met een “oude” powerbank duurt het ruim 10 uur (bij een laadvermogen van 5W). 

Om zo snel op te kunnen laden is er wel een speciale USB-oplader nodig, een die PD of QC ondersteunt. Bijvoorbeeld de Xtorm snellader 35W GaN2 of de grotere 67W. De Fuel 10.000 mHa en RUGGED 10.000 mHa kunnen opgeladen worden met 20Wde FUEL 20.000 serie met 35W 

Aantal aansluitingen

Bij de FUEL en RUGGED drie apparaten (2 x USB-C en 1 x USB-A). Zowel smartphones die QC (android) als PD (iPhone) ondersteunen kunnen extra snel opgeladen worden met deze Storm powerbanken. De twee USB-C aansluitingen dienen als input én output.  

Automatisch starten en stoppen met laden

De powerbank begint automatisch met laden zodra je er een apparaat op aansluit. Dit is heel handig, met name als hij in een tas zit, omdat je niet eerst nog op een knopje hoeft te drukken. Wanneer het aangesloten apparaat volledig is opgeladen zal de powerbank automatisch stoppen met laden

Dynamo-omvormers en Pass-through

De powerbank ondersteunt ‘pass-through’ laden, wat wil zeggen dat de powerbank tegelijkertijd op- en ontladen kan worden. Dit is met name nuttig bij omvormers waarbij een powerbank als buffer nodig is, bijvoorbeeld de Cycle2Charge en The Plug III of The Plug V/VI (zonder buffer).

Overigens, bij omvormers met een geïntegreerde bufferaccu – zoals de Forumslader, AppConn3000, The Plug V Plus, en de B&M USB-werk – is opladen met een powerbank als buffer (pass-through) niet nodig. Het is zelfs sterk af te raden wegens rendementsverlies. Sluit de smartphone dus rechtstreeks aan bij omvormers met geïntegreerde bufferaccu! Meer informatie over goede USB-omvormers vind je in dit artikel over de Forumslader

Mega Power Delivery of Super Quick Charge

Door twee powerbanks mee te nemen in plaats van één kun je, door ze tegelijkertijd op te laden, twee keer zo snel laden.

Het handigst is dan om een USB-snellader mee te nemen met twee of meer uitgangen zodat je maar één stopcontact nodig hebt. Let op: sommige kleine laders halveren het uitgangsvermogen zodra er meer apparaten tegelijk worden aangesloten. De kleine lader van Xtorm kan in totaal 20W leveren, wat inhoudt dat als je twee apparaten aansluit er per uitgang 10W geleverd wordt. Er is ook een versie met een 35w capaciteit.

Xtorm powerbank extra snel laden

Advies voor op vakantie

Als je op fiets- of wandelvakantie bent en je hebt elke avond een accommodatie met een stopcontact dan kun je in gerust volstaan met één powerbank van 10.000mAh (20W). Hiermee heb je voldoende flexibiliteit zodat je niet persé elke dag op jacht hoeft naar een stopcontact. Als je (voornamelijk) kampeert dan is het wijs om het super-snelladen toe te passen door twee 10.000mAh powerbanks tegelijkertijd op te laden (2 x 20W = 40W).

Fietsers

Met 10.000mAh kun je al fietsend ongeveer twee dagen met je smartphone navigeren. Met twee keer 10.000mAh kun je dus zo’n vier dagen fietsen, en zul je ongeveer 3 uur laadtijd bij elkaar moeten zien te sprokkelen in die vier dagen.

Mijn persoonlijke voorkeur is twee keer FUEL 10.000mAh. De RUGGED vind ik persoonlijk iets te zwaar, te groot (en te duur). De GO2 en de FUEL kunnen ook best wel tegen een stootje en met een beschermhoesje van aLokSak kun je ze waterbestendig maken.

Vergelijking 10.000mAh powerbanks

Onderstaand nog even een overzicht met eigenschappen van drie Xtorm powerbanks:

  • FUEL 10.000mAh: snel (20W) & stevig vanwege de rubberen afwerking. 
  • FUEL 20.000mAh: héél snel (35W) & stevig, wel een tikje zwaar.
  • FUEL 20.000mAh: extréém snel (67W) & stevig, wellicht te zwaar?
  • RUGGED: schok- en waterbestendig. Zwaar maar wel stevig en ook lekker snel (20W)

 

Xtorm Zonnepaneel

Xtorm heeft ook een uitvouwbaar zonnepanneel in het assortiment, de XTORM SOLARBOOSTER 14 WATT PANEL.

Het zonnepaneel kan 14W leveren. Dat is fors. Je kunt er twee apparaten tegelijkertijd op aansluiten, USB-C en USB-A.

Uitgevouwen is het een redelijk oppervlak, 63 x 32 cm. De 14W moet toch ergens vandaan komen. Omdat het oppervlak groot is zal het zonnepaneel ook nog redelijk wat energie leveren als het bewolkt is of als de zon lager staat. Ingevouwen is het nog maar 16 x 32 cm. Hij weegt 425 gram. 

 

Omdat het uitgevouwen zonnepaneel zo’n groot oppervkak heeft is het niet zo heel handig om deze op de fiets te plaatsen of aan de rugzak te hangen. Tijdens het wandelen of fietsen werkt een zonnepaneel overigens sowieso niet zo goed omdat hij vaak toch niet optimaal naar de zon toe gericht staat en het zonlicht niet gelijk verdeeld is. Een zonnepaneel werkt namelijk pas optimaal als alle zonnecellen dezelfde hoeveelheid zonlicht krijgen. Maar juist omdat het zonnepaneel een groot oppervlak heeft en veel vermogen kan leveren komt hij het best tot zijn recht tijdens pauzes of bij aankomst. 

Op de foto hiernaast heb ik het Xtorm 14W zonnepaneel aan de tent hangen. In mijn ervaring werkt dit erg goed.

De 14W versie wordt niet meer geleverd, wat op zich niet zo gek is, want de 21W versie is maar 100 gram zwaarder en ingevouwen een klein beetje dikker. Voor de vakantieganger is het veel belangrijker dat de zonnecel veel vermogen levert zodat je er bij minder zonlicht ook nog voldoende aan hebt.