Forumslader – Stroomvoorziening op de fiets

Elektriciteit onderweg

Bijna iedereen neemt een smartphone mee op reis. Die kan heel goed gebruikt worden als een volwaardig GPS-toestel. Sterker nog, wij zijn ervan overtuigd dat GPS op de smartphone voor recreatief fietsen en wandelen de beste keuze is. Met name vanwege het grote scherm waardoor je meer overzicht hebt dan bij een GPS-toestel (Garmin, Mio, e.d.). Ook is de smartphone gebruiksvriendelijker. Door de zeer gedetailleerde kaarten wordt het reizen echt nóg leuker! Nooit meer verdwalen maar heerlijk dwalen over de kleinste paadjes. 

Powerbank
Echter, het nadeel van het met de smartphone navigeren is dat de batterij het niet een hele dag volhoudt. Om de smartphone onderweg één of meerdere dagen opgeladen te houden kun je een powerbank gebruiken. Met een powerbank van 10.000mAh kun je zo’n twee dagen navigeren. De nieuwste powerbanks van Xtorm kunnen heel snel opgeladen worden zodat je nog maar weinig tijd nodig hebt om de powerbank weer op te laden.

Naafdynamo
Als je een naafdynamo in het voorwiel hebt dan is het een optie om deze te gebruiken om er de smartphone mee op te laden. De energie die jij als fietser levert wordt via de dynamo door een USB-omvormer omgezet in een stabiele laadstroom, en daarmee ben je dus in feite zelfvoorzienend.

Je zult met een naafdynamo en USB-omvormer veel minder vaak een stopcontact nodig hebben. Ideaal voor op wereldreis, of als je regelmatig (wild)kampeert. Overnacht je uitsluitend in accommodaties, dan kun je zoals gezegd heel goed volstaan met een powerbank van 10.000mAh, maar ook dan is een goede USB-omvormer prettig in het kader van flexibiteit en zorgeloosheid. 

Als USB-omvormer raden wij de Forumslader aan, op de voet gevolgd door de AppCon 3000 en The Plug V plus. Voordat we de Forumslader gaan bespreken willen we eerst de naafdynamo even belichten

De SON is een zonnetje

Er zijn diverse merken naafdynamo’s op de markt, maar onomstreden de beste is de “SON”. Om twee belangrijke redenen is de SON-dynamo de enige waar wij en Santos mee werken: de SON-naaf is de meest efficiënte naafdynamo op de markt, en misschien nog wel belangrijker, de mechanische kwaliteit van de lagers is héél erg goed.

De naaf is onderhoudsvrij en loopt heel soepel. Onbelast, dus zonder licht of omvormer, heeft de naaf een mechanische weerstand van rond de 1.5 Watt. In perspectief, een fietser levert al trappend zo’n 100 ~ 200 Watt. Met het licht aan of een aangesloten omvormer is de mechanische weerstand tussen de 4 en 11 Watt (afhankelijk van het geleverde elektrische vermogen). Kortom, op een hele dag fietsen zul je een paar minuten later aan komen…

Er zit vijf jaar garantie op de SON-naaf, langer dan welke concurrent ook. Het bedrijf heeft al meer dan 20 jaar bewezen extreem hoge kwaliteit te produceren en is nooit gaan marchanderen met haar eigen kwaliteitseisen. SON levert ook zeer goede en degelijke verlichting. Bekijk ons artikel over verlichting voor meer informatie.

De naafdynamo als mini krachtcentrale

De draaiende beweging van de dynamo in de voornaaf wekt een wisselspanning op dat door een USB-omvormer zoals de Forumslader wordt omgezet in bruikbare gelijkstroom (USB-aansluiting). De stroomopbrengst van de dynamo verschilt naar gelang je harder of zachter fietst. Dit wordt door een goede omvormer opgevangen middels een geïntegreerde bufferaccu zodat de smartphone altijd met een stabiele stroom opgeladen wordt. 

De Forumslader, een vernuftig apparaat

De Forumslader is bedacht, ontworpen en in elkaar gezet door de onvolprezen Jens During. Deze Duitse techneut is een actief lid van het Duitse forum voor vakantiefietsers. Op dit forum kwamen er steeds meer vragen over opladen op de fiets van elektronica. Jens bedacht hiervoor een oplossing en noemde deze naar het forum; en zo was de Forumslader een feit. Sinds de eerste types is Jens blijven sleutelen aan het apparaat om het te verbeteren en qua functionaliteit uit te breiden. Er is een Forumslader-app (te Google Playstore / Apple App Store) waarmee je een volwaardige km-teller tot je beschikking hebt met snelheid- en afstandgegevens, stijgingspercentage, temperatuursensor, etcetera.

 

Qua stroomopbrengst én functionaliteit is er geen betere dan de omvormer van Jens. Santos is dit niet ontgaan en wil haar klanten nou eenmaal de allerbeste oplossingen bieden op elk onderdeel van de fiets. Het is dan ook de enige fietsenbouwer die een Forumslader als optie aanbiedt. Vooralsnog bouwt Jens elke lader zelf, bijgestaan door zijn broer, die ook de app ontwikkeld heeft. Kortom, van een commercieel product kunnen we niet spreken en de productie is dan ook heel beperkt. Wensen om die op te rekken zijn er niet van zijn kant.

De Santosversie

De versie die Santos aanbiedt is de Forumslader in volle glorie; met rvs a-head usb-aansluiting, 2100mAh bufferaccu en bluetooth module inclusief een barometer en temperatuursensor.

Het mooie aan de forumslader is dat deze al al bij lage snelheden gaat leveren (7 km/u ≈ 1 Watt). Bovendien is de Forumslader in het balhoofd ingebouwd, en het enige wat zichtbaar is is een roestvrij stalen spacer met een USB uitgang en een klein groen/rood ledlampje. Doordat de lader in het balhoofd zit is het goed beschermd tegen weer en wind. 

De lader beschikt over een bufferaccu van 2100mAh, waardoor de USB-output constant is, ook als je langzamer fietst. Dat is voor de apparatuur die je ermee oplaadt wel zo fijn. Als je harder fietst en de naafdynamo meer energie levert dan je nodig hebt dan wordt de overtollige energie in de geïntegreerde bufferaccu opgeslagen, zodat je die kunt gebruiken voor als je langzamer gaat (bergop bijvoorbeeld).   

Verder beschikt de lader over bluetooth connectiviteit zodat je de gegevens uit kunt lezen met de forumslader-app. Daarmee kun je van alles aflezen, zoals gegevens van de bufferaccu, snelheid, maximum snelheid, maximum hoogte, cumulatieve hoogtemeters, kilometrage, luchtdruk, temperatuur, etcetera.

De gegevens worden bijgehouden in drie tellers: totaal, trip en dag. De trip en dagtellers kun je resetten. Ook kun je aflezen hoe vol de geïntegreerde batterij is en hoeveel stroom het apparaat levert. Maar ook zonder deze app kun je aan het aantal keer knipperen van het kleine groen-rode lichtje zien hoe het er voor staat met de buffer.

Het is niet bepaald de goedkoopste oplossing, maar wel een die echt werkt. De Forumslader is namelijk zó efficiënt dat je geen netstroom meer nodig hebt om je smartphone opgeladen te houden. 

Meer technische info op de website van Jens.

Kosten

inclusief inbouw: €440

Handleiding Forumslader app

 

Andere USB-omvormers

Zoals gezegd is de Forumslader de meest efficiënte USB-omvormer op de markt. De AppConn 3000 van NC-17 en The Plug V van Cinq zijn twee omvormers die in de buurt komen. 

The Plug V

De ‘The Plug V (vijf) Plus” is de opvolger van de bekende (beruchte) The Plug III, die bij lagere snelheden nooit echt goed gewerkt heeft. The Plug V Plus heeft een geïntegreerde bufferaccu van 1100mAh (vandaar de plus). De bufferaccu van de Forumslader is twee keer zo groot.

The Plug V Pure is een versie zonder de bufferaccu. Hierbij zul je een externe powerbank als bufferaccu moeten gebruiken om hem goed te laten werken, liefst met pass-through optie, zoals bijvoorbeeld een Xtorm Powerbank series

Qua efficiëntie komt The Plug V Plus dicht in de buurt van de Forumslader. Bij snelheden tussen de 10 ~ 20 km/uur is hij zelfs iets efficiënter. De forumslader wint het echter als je voor de wind fietst of van een berg afroetsjt. De behuizing is zeer degelijk, en vanwege de kleinere bufferaccu past hij ook in fietsen met een kleinere balhoofdbuis, zoals kleinere frames en mountain bikes. 

The Plug V heeft geen app, dus geen km-teller en dergelijke zoals de Forumslader. Een groot nadeel is dat hij op dit moment slecht leverbaar is…

Kosten
inclusief inbouw:

  • Plus versie: €300,- 
  • Pure versie: €200,-

 

AppConn 3000

De AppConn 3000 heeft een geïntegreerde bufferaccu van 3000 mAh, vandaar de naam. Vanwege de grotere bufferaccu kan er dus meer overtollige energie opgeslagen worden. Alhoewel de AppCon 3000 bij hogere snelheden minder efficiënt is dan de Forumslader en The Plug V, zal dit ten dele goed gemaakt worden doordat er meer overtollige energie opgeslagen kan worden in de grotere bufferaccu van 3000mAh.

De behuizing is zeer degelijk. Hij kan net als de Forumslader en Plug V in het balhoofd ingebouwd worden, maar hij kan ook in een frametasje gestopt worden. Een voordeel is dat de AppCon heel eenvoudig uit het frame/tasje gehaald kan worden zodat je de interne bufferaccu kunt gebruiken als (kleine) powerbank, maar misschien nog wel belangrijker, je de bufferaccu ook kunt opladen met het stopcontact. Ook kun je hem zeer makkelijk uitwisselen voor als je meerder fietsen hebt.

Er is een app (AppCon GT) waarmee je de accugegevens kunt uitlezen, en ook snelheidsgegevens. De snelheidsgegevens worden niet in het apparaat zelf bijgehouden (zoals bij de forumslader), dus de app voegt eigenlijk niet veel toe qua functionaliteit. 

Kosten
Inclusief inbouw:  

  • in frametasje: €335,- 
  • ingebouwd in vorkbuis: €375,-