Forumslader – Stroomvoorziening op de fiets

Elektriciteit onderweg

SP Bike bundel universal, smartphone houder voor op de fietsWe omringen ons steeds meer met apparatuur, ook menigeen langeafstandfietser. Het meest voor de hand liggende apparaat dat we tegenwoordig voor heel veel dingen gebruiken is natuurlijk de smartphone. Deze kun je natuurlijk ook gebruiken voor GPS-navigatie. Sterker nog, wij zijn ervan overtuigd dat GPS op de smartphone voor recreatief fietsen en wandelen de beste keuze is, met name vanwege het grote scherm waardoor je meer overzicht hebt dan bij een GPS-toestel (Garmin, Mio, e.d.).

We zijn ons ervan bewust dat vele het een afbreuk vinden van de romantiek van een kaart of routeboekje. Maar bedenk wel dat het één het ander niet uitsluit. Het altijd bij de hand hebben van de meest gedetailleerde kaart stimuleert zelfs onverwachte uitstapjes en het kiezen van kleine padjes. En door het grote scherm van de smartphone gebruik je het in feite als een veredelde papieren kaart, waarmee je in feite de romantiek van de papieren kaart enigszins behoudt!

Helaas kost dit natuurlijk stroom en houden de batterijen het niet heel lang vol. Kortom er is een behoefte aan stroomvoorziening onderweg. Deze behoefte is natuurlijk op vele manieren op te lossen. Maar de meest zorgeloze en effectieve manier is de eigen opgewekte energie om te zetten in stroom voor een  navigatie-apparaat (GPS op de smartphone dan wel GPS-toestel). Dat kan met een omvormer en een goede dynamo.

De naafdynamo als mini krachtcentrale

Nog voor we het gaan hebben over de omvormer, moeten we het eerst hebben over het opwekken van de eigenlijke stroom. Daarvoor heeft de fietser allereerst een naafdynamo nodig. Zoals de naam al suggereert is de naafdynamo een dynamo in het voorwiel op de plek waar normaal de naaf zit. De draaiende beweging van de dynamo in de voornaaf wekt een wisselspanning op dat door een omvormer moet worden “omgevormd” naar bruikbare gelijkstroom (USB-aansluiting). Bovendien verschilt de stroomopbrengst naar gelang je harder of zachter fietst. Ook dit moet de omvormer opvangen aangezien je op te laden apparatuur hier niet goed mee om kan gaan.

De SON is een zonnetje

Er zijn diverse merken naafdynamo’s op de markt, maar onomstreden de beste is de “SON”. Deze dynamo is eigenlijk de enige waar wij en Santos mee werken om een aantal redenen. Ten eerste is het de meest efficiënte dynamo die er is. Ten tweede is de kwaliteit van de lagers heel erg goed. De SON is uitgerust met hele goede industrie-lagers en onderhoud is niet nodig. De garantie die er op zit is vijf jaar, en dat is langer dan welke concurrent dan ook. Het bedrijf Krachtige schijfremmen en een rode son naaf. De details die een Santos zo mooi maken.heeft al meer dan 20 jaar bewezen extreem hoge kwaliteit te produceren en is nooit gaan marchanderen met haar eigen kwaliteitseisen. Kortom de beste keuze voor wie voor efficiëntie en duurzaamheid kiest.

Door de de energie die jij als fietser levert, waardoor de wielen gaan draaien en het feit dat een dynamo dit kan omzetten in stroom ben je in theorie dus zelfvoorzienend. Maar zoals gezegd heeft men dan nog wel een apparaatje nodig om de wisselstroom om te zetten in gelijkstroom en idealiter ook de verschillen in spanning weg te nemen. Dat apparaat is er en heet de “Forumslader” en is een zogenoemde omvormer.

De Forumslader, een vernuftig apparaat

De Forumslader is bedacht, ontworpen en in elkaar gezet door de onvolprezen Jens During. Deze Duitse techneut is een actief lid van het Duitse forum voor vakantiefietsers. Op dit forum kwamen er steeds meer vragen over en behoefte aan opladen op de fiets van elektronica. Jens bedacht hiervoor een oplossing en noemde deze naar het forum; en zo was de Forumslader een feit. Sinds de eerste types is Jens blijven sleutelen aan het ding om het te verbeteren en qua functionaliteit uit te breiden (ODO-meter, stijgingspercentage, temperatuursensor, e.d.). Het mooie is dat ondanks dat er behoorlijk wat bedrijven ook vergelijkbare producten hebben gebouwd er geen een echt in de buurt komt qua stroomopbrengst van de omvormer van Jens. Santos is dit niet ontgaan en wil haar klanten nou eenmaal de allerbeste oplossingen bieden op elk onderdeel van de fiets. Het is dan ook de enige fietsenbouwer die een Forumslader als optie aanbiedt. Vooralsnog bouwt Jens elke lader zelf, samen met zijn broer. Kortom van een commercieel product kunnen we niet spreken en de productie is dan ook heel beperkt. Wensen om die op te rekken zijn er niet van zijn kant.

De Santosversie

De versie die Santos aanbiedt is de Forumslader in volle glorie. Het mooie aan de lader is dat deze al gaat leveren bij ongeveer 7 km/u, kortom al bij zeer lage snelheden. Bovendien is de Forumslader in het balhoofd ingebouwd, en het enige wat zichtbaar is is een roestvrij stalen spacer met een USB uitgang en een klein groen lichtje. De lader beschikt over een bufferaccu van 28wh, waardoor de output constant is. Dat is voor de apparatuur die je ermee oplaadt wel zo fijn. Doordat de lader in het balhoofd zit is het extreem goed beschermd tegen weer en wind. Verder beschikt de lader over bluetooth connectiviteit en is er een speciale forumslader app. Daardoor kun je van alles aflezen, zoals actuele luchtdruk, temperatuur, snelheid. En voor de dag of de trip de statistieken zoals gemiddelde en maximum snelheid, maximum hoogte, cumulatieve hoogtemeters, kilometrage, etc.. Maar ook hoe vol de batterijen nog zijn en hoeveel stroom het apparaat heeft geleverd. Maar ook zonder deze app kun je aan het aantal keer knipperen van het kleine groene lichtje zien hoe het er voor staat met de buffer. Het is niet de goedkoopste oplossing, maar wel een die echt werkt. De Forumslader is namelijk zó efficiënt dat je geen netstroom meer nodig hebt om je smartphone, camera, batterijlamp e.d. opgeladen te houden. 

Meer info op deze zeer technische en Duitse website van Jens.

 

Handleiding Forumslader app

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

 

4 Reactie's
 • Gerrit Koelewijn.
  Geplaatst op 17:53h, 10 januari Beantwoorden

  Hallo,
  Wat kost het kopen en monteren van deze forumslader op een mixed santos van 2019.

  Groeten,
  Gerrit Koelewijn.

 • Wilhelmus Hoekstra
  Geplaatst op 20:42h, 30 september Beantwoorden

  Wat een feest de forumslader! Heerlijk fietsen en ook al start je met bijna lege telefoon en navigeer je de hele tijd na afloop heb je en weer een volledig opgeladen telefoon en de interne accu is ook weer opgeladen. Wij hebben hem allebei standaard laten inbouwen op onze travelmaster 3+ en elke keer weer helemaal enthousiast. Hebben zo’n heel klein snoertje van 20 cm voor de iphone gekocht zodat je vrijwel geen snoert op je fiets hebt. Direct uit balhoofd in de telefoon. Ik heb hem met quadlock direct midden voor op de stuurpen gezet. Echt superenthousiast. Het kost wat maar dit is zo’n goede oplossing. Geen gedoe meer met losse accu’s meenemen om je telefoon op te laden.
  Veel fietsplezier! Wilhelmus

  • info
   Geplaatst op 09:56h, 01 oktober Beantwoorden

   Ha Charlie en Wilhelmus,

   Mooi om te lezen dat de Forumslader aan de verwachtingen voldoet. Het kost inderdaad best een boel geld, maar zorgt voor zorgeloosheid. Dankjewel voor het delen van jullie ervaring.

   Groeten,

   Johan en Jorma

 • Gerard
  Geplaatst op 21:24h, 03 december Beantwoorden

  Fantastische lader, inmiddels ruim 26000 km mee gefietst met mijn Santos TM3+
  Betrouwbare en constante stroombron om zowel iPhone als Garmin vol te houden, ook op meerdaagse kampeertrips geen extra powerbank of stroomvoorziening nodig. Duur, maar elke euro waard!
  Goed initiatief, deze gedetailleerde handleiding,

Geef een reactie