Lezing Fietsen door Noorwegen en Zweden – 25 april

In het spoor van St.Olav.

De pelgrimsroutes door Noorwegen en Zweden worden steeds populairder onder de fietsers en dat is niet voor niets. In tegenstelling tot de Zuid-Europese pelgrimsroutes zijn ze een oase van rust en lang niet zo heet in de zomer. Alle routes leiden naar het graf van de heilige Olav in Nidaros, de oude naam van Trondheim, en van een aantal routes is een fietsgids gemaakt. Over dezes routes zal Gea van Veen, de auteur van de gidsen, komen vertellen. Tevens licht ze alvast een puntje van de sluier op over de routes waarvan de gidsen in de (nabije) toekomst worden gepubliceerd.

De Kristiansroute, van Kristiansand naar Oslo

Een route langs de eindeloze scherenkust van Zuidoost-Noorwegen. Dit is de Noorse Rivièra, populair onder de Noren, met de meeste zonuren van heel Noorwegen. Je komt langs mooie zandstranden, indrukwekkende fjorden en pittoreske visserdorpen met charmante witte huizen. De route kent talrijke, soms pittige klimmetjes. De route volgt onder andere delen van de North Sea Cycle Route, enkele lokale fietsroutes en twee pelgrimspaden, Borgleden en Tunsbergleden. De Kristiansroute geeft in Oslo aansluiting aan Het Olavspad.

Het Olavspad, van Oslo naar Trondheim

Een pelgrimsfietsroute van Oslo naar Trondheim, langs Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen, via het schitterende Gudbrandsdal en over de betoverende hoogvlakte Dovrefjell. Het Olavspad is geschikt voor ervaren vakantiefietsers. De route is relatief zwaar, maar de inspanningen zullen wel rijkelijk beloond worden met prachtige uitzichten. 

Gea van Veen
Gea van Veen begon als solofietser met fietsvakanties in 2007. In 2010 kwam een prins op zijn stalen ros haar leven binnen fietsen en sindsdien gaan ze samen op pad. Zowel binnen als buiten Europa. Begin 2020 is ze van twee passies haar werk gaan maken: schrijven en fietsroutes maken. In 2021 publiceerde ze haar eerste fietsgids, Het Olavspad. In 2023 verscheen de Kristiansroute en in februarie verscheen de Engelse vertaling van de eerste gids, Gudbrandsdalsleden. Aan de volgende gids wordt al weer hard gewerkt! Meer informatie is te vinden op: https://viagaia.nl/fietsroutes.

 

Donderdagavond 25 april, 19:30 – 21:00. 

De lezingen wordt gegeven in de winkel van Beagle Bikes, Utrecht. De fysieke plekken in de winkel zijn schaars dus geef je snel op! Je kunt je altijd opgeven om online via zoom mee te doen. Middels een moderator kunnen zoom-deelnemers vragen stellen via de chat.

Geef je op middels onderstaande knop waar je aan kunt geven of je fysiek aanwezig wilt zijn of liever wilt meedoen via zoom. De kosten bedragen respectievelijk €6 en €3.

.