Garmin Oregon 600 versus iPhone SE/5/5s

Smartphone-navigatie versus GPS-toestel

In het artikel Smartphone GPS-navigatie beschrijf ik hoe je als recreatief fietser of wandelaar heel goed kunt navigeren met een smartphone. Ik durf daar zelfs te beweren dat het in veel opzichten zelfs beter gaat dan met een GPS-toestel! Dit artikel behandelt de verschillen tussen, en daarmee de voor- en nadelen van, Smartphone-navigatie versus GPS-toestel.

Keuze: GPS-toestel of navigatie-app op de Smartphone

Als je al een smartphone hebt – of wilt gaan aanschaffen – dan hoeft de keuze tussen Smartphone versus GPS-toestel nog niet gemaakt te worden. Probeer eerst eens een goede navigatie-app op je smartphone. Met de kennis die je hiermee opdoet kun je later besluiten of de voordelen van een GPS-toestel opwegen tegen de extra kosten, extra leertijd, en extra apparatuur mee op reis.

Groot beeldscherm

Allereerst, het belangrijkste voordeel: het grotere beeldscherm van de smartphone ten opzichte van een “echt” GPS-toestel.

Door het grotere scherm heb je veel meer overzicht in de kaart dan met een GPS-toestel van bijvoorbeeld Garmin, BrytonMio, Teasi of Sigma. In onderstaande afbeelding is het verschil in beeldscherm te zien tussen een populair GPS-toestel (Garmin Oregon 600) en een relatief kleine smartphone (iPhone 5/SE).

Garmin Oregon 600 versus iPhone SE/5/5s

Het grotere scherm is een niet te onderschatten voordeel! Het maakt het navigeren er echt veel makkelijker op. Vergelijk het maar eens met de papieren kaart (schaal 1:100.000) zoals hieronder is afgebeeld. Klik ook eens op de afbeeldingen om deze te vergroten.

smartphone kaart vs papieren kaart

Bijna elk voordeel heeft ook zo zijn nadeel, en dat is in dit geval dat het grotere scherm meer energie verbruikt. De batterij van een smartphone houdt het daardoor minder lang vol. Dit is snel op te lossen. Met een kleine powerbank kun je met gemak een hele dag navigeren. Hierover later meer.

Resolutie

De resolutie van een smartphone is ook een stuk groter dan een GPS-toestel waarmee het een verfijnder plaatje oplevert zodat details in de kaart beter zijn te onderscheiden.

Resolutie samsung vs gps-toestel

Hieronder worden nog enkele voordelen van beide opgesomd:

Voordelen Smartphone

De voordelen van een Smartphone ten opzichte van een GPS-toestel:

  • Je hebt al een smartphone?
    Alle iPhone modellen zijn goed geschikt om te gebruiken voor GPS-navigatie. Van Android smartphones bestaan er vele merken en modellen waarvan de ene zeer geschikt is, een ander minder. Dit heeft vooral te maken of er een goede GPS ontvanger in zit, de helderheid van het scherm (i.v.m. fel zonlicht) en de snelheid. De topmodellen van de bekende merken volstaan allemaal goed.
  • Schermgrootte en aanraakscherm.
    Een smartphone scherm is groter dan de meeste GPS-toestellen en in combinatie met het aanraakscherm gebruiksvriendelijker. Door het grotere scherm heb je op een smartphone meer overzicht in de kaart. Het navigeert daarom makkelijker!
  • Kaarten en routes beheren = gratis.
    Bij een GPS-toestel is er meestal een computer nodig om kaarten en routes te beheren. Een smartphone is het beheren van kaarten en routes een stuk eenvoudiger, ook onderweg, middels WiFi. Kaarten zijn veelal gratis te gebruiken: online, maar ook offline. Met offline wordt bedoelt dat de kaarten op de smartphone gedownload kunnen worden zodat er onderweg geen internetverbinding nodig is.
    Het selecteren van een land om te downloaden doe je met de navigatie-app zelf en het downloaden duurt enkele minuten. Gratis!
  • Ruime keuze aan navigatie-apps.
    Voor verschillende doeleinden zoals toerfietsen, training, auto, wandelen. Deze kosten meestal maar enkele euro’s of zijn gratis. Bij een GPS-toestel zit je vast aan de software van de fabrikant.

Voordelen GPS-toestel

De voordelen van een GPS-toestel (Garmin, Mio, Bryton) ten opzichte van de Smartphone:

  • Batterijduur
    Een GPS-toestel verbruikt minder energie doordat deze niet zo multi-functioneel is als een smartphone en een veel kleiner scherm heeft. De batterijduur kan bij sommige modellen oplopen tot wel 12 uur. Voor een smartphone met het scherm op volle helderheid en de GPS aan is 3 uur al heel wat. Bovendien zijn bij de GPS-toestellen die met penlights zijn uitgevoerd de batterijen eenvoudig te vervangen. Voor het op reis gebruiken is het onderweg kunnen opladen van een smartphone een vereiste, maar ook bij een GPS-toestel zal dit nodig zijn.
  • Weerbestendigheid en Robuustheid
    De behuizing van een GPS-toestel is degelijker uitgevoerd omdat deze gemaakt is om buiten gebruikt te worden. Met een goede hoes kun je een smartphone waterdicht en schokbestendig maken. Zie het hoofdstuk weer- en schokbestendigheid hoe dit voor een smartphone opgelost kan worden.
  • Afleesbaarheid scherm bij fel zonlicht
    Bij sommige van de duurdere GPS-toestellen is het scherm bij fel zonlicht beter af te lezen.  Let wel, dit geld lang niet voor alle GPS-toestellen.
  • Fietscomputer en Tracking
    Met de modellen speciaal ontwikkeld voor de fiets kunnen ritgegevens – snelheid, hoogte, optioneel ook cadans en hartslag – overzichtelijk getoond worden. Ook kan een gereden route worden opgeslagen (tracking).
    Dit kan ook allemaal heel goed met een smartphone – inclusief cadans en hartslag – maar voor de al beperkte batterijduur moet dan wel een oplossing gevonden worden. Gelukkig is die oplossing er.

Tablet op de fiets? iPad niet, iPad-mini eventueel

Ik krijg regelmatig de vraag of je ook kunt navigeren met een iPad. Het nadeel van het grote scherm is dat het meer energie verbruikt. In een grotere smartphone of iPad zit weliswaar een grotere accu, maar onderweg zal er meer energie meegenomen (grotere accupack) of opgewekt (naafdynamo, zonnecellen) moeten worden.

Een iPad is met een schermgrootte van 9.7 inch dan ook minder geschikt dan een smartphone, want een iPad gebruikt nog veel meer energie. De iPad-mini – met een scherm van 7.9 inch – is eventueel nog wel een optie om te gebruiken, ook omdat deze onderweg opgeladen kan worden met een powerbank, een naafdynamo of een kleine zonnecel.

Vanwege het gewicht en de grote is het lastiger om een tablet op het stuur te bevestigen. Er bestaan wel stuurhouders voor tablets, maar die zijn meestal voor op een trainingsfiets (binnenshuis dus), bijvoorbeeld van het merk Tacx.

Het grote voordeel van een iPad (mini) is dat je vanwege het grote scherm meer overzicht op de kaart hebt. Voor fietsnavigatie is het scherm van een smartphone echter al ruim voldoende voor tijdens het fietsen!

Het grotere scherm van de iPad (mini) is wel ideaal om de route mee te kunnen plannen, en die vervolgens op je smartphone te zetten. Om deze reden neem ik zelf vaak naast de iPhone ook mijn iPad mee. Maar die monteer ik niet op het stuur!