Smartphone als volwaardig GPS-toestel

Met een smartphone op zak ben je, of je het nu wilt of niet, een trotse eigenaar van een volwaardig – én gebruiksvriendelijk – GPS-toestel. Met een goede navigatie-app hoef je nooit meer te verdwalen! En dan bedoel ik niet Google Maps. Die mist allereerst de nodige functionaliteit. Maar belangrijker nog, de kaarten zijn voor het recreatief wandelen en fietsen niet geschikt omdat ze niet duidelijk genoeg zijn!

Mede door de populariteit èn de tekortkomingen van Google Maps wordt er vaak gedacht – en door kenners en leveranciers van GPS-toestellen nog steeds ten onrechte verkondigd – dat een smartphone niet geschikt is voor fietsnavigatie. Met dit artikel hoop ik dit beeld uit de wereld te helpen.

Met een goede navigatie-app heb je door het grote scherm van de smartphone aanzienlijk meer overzicht in de kaart dan met het veel kleinere scherm van een GPS-toetsel (Garmin, Mio, Teasi, e.d). Voor de recreatieve fietser en wandelaar is het grotere scherm echt een groot voordeel! Bekijk ook het artikel Smartphone-navigatie versus GPS-toestel als je nog aan het dubben bent of je wilt gaan navigeren met een GPS-toestel of met een smartphone.

Een goede navigatie-app versus Google Maps

Google Maps is ter vervanging van de TomTom in de auto of al wandelend in de stad prima te gebruiken. Echter, de kleine(re) wegen en paadjes worden in Google Maps veel minder goed getoond. En dat is juíst waar je als wandelaar of fietser het meest in geïnteresseerd bent! Op onderstaande schermafbeeldingen is het grote verschil te zien tussen Google Maps (rechts) en een betere navigatie-app. In beide apps is hetzelfde gebied weergegeven op twee zoom-niveaus.

Google Maps versus OsmAnd

Google Maps toont dus minder snel de kleine wegen – je moet meer inzoomen – en deze worden met lichtere kleuren in de kaart getekend. Hierdoor zijn de kleine weggetjes bij fel daglicht nauwelijks of niet zichtbaar! Veel mensen nemen genoegen met Google Maps omdat deze zo bekend is, maar je doet je als recreant schromelijk tekort door met Google Maps te gaan navigeren!

De rest van dit artikel beschrijft de functionaliteit waar een goede navigatie-app aan zou moeten voldoen. De batterijduur en stuurbevestiging wordt tenslotte ook nog even kort aangestipt.

Offline kaarten = onafhankelijk van mobiel-internet

De navigatie-app moet offline gebruikt kunnen worden omdat je niet afhankelijk wilt zijn van een mobiele-internetverbinding. Dit vanwege het energieverbruik, je databundel, slecht bereik in afgelegen gebieden, en hoge kosten buiten de EU (€5 per MB!). Met een offline-navigatie-app kun je de kaarten op je smartphone downloaden zodat je onderweg geen internet nodig hebt. De GPS-ontvanger in de smartphone werkt namelijk onafhankelijk van internet. De positiebepaling (GPS) werkt ook nog als je de smartphone in vliegtuigmodus zet! Het voordeel van vliegtuigmodus is dat de batterij langer mee gaat. (En het is lekker rustig…)

Routes & Tracks

Als wandelaar of fietser wil je ook graag een mooie route of track in de kaart kunnen laden. En het zou helemaal mooi zijn als bestaande wandel- en fietsroutes (LAW, LF, knooppunten, e.d.) er kant en klaar in zitten. Daarnaast is het voor de hongerige en vermoeide fietser belangrijk dat bakkers, supermarkten, restaurants, cafés, campings, hotels, b&b’s duidelijk in de kaart getoond worden, en natuurlijk offline gevonden kunnen worden.

Routes & Tracks in navigatie-app

Batterijduur

Vaak wordt gedacht dat de batterij van de smartphone ontoereikend is, maar met behulp van een kleine powerbank (≈6000mAh) kun je ruim een dag met de smartphone navigeren. Als je elke avond in een B&B, hostel of hotel slaapt dan kun je volstaan met deze kleine powerbank. Als je echter kampeert dan is een iets grotere powerbank (≈10.000mAh) aan te raden. Of eventueel twee powerbanks, zeker als je af en toe wildkampeert. Een powerbank die veel groter is dan 10.000mAh raad ik af omdat deze te groot en te zwaar wordt.

Door een powerbank te nemen die extra snel opgeladen kan worden – 2 tot 4 keer sneller! – maak je jezelf minder afhankelijk van het toiletblok of de receptie op de camping. Als je de snel-laad-powerbank bijvoorbeeld tijdens een uurtje lunchen oplaad dan kun je weer een hele dag verder. Naast een powerbank kan een naafdynamo in het voorwiel of een goede zonnecel de batterijduur ook verlengen. 

Weerbestendig?

Met een degelijke hoes (hardcase) maak je de smartphone schokbestendig én kun je de smartphone op het stuur bevestigen.

Wordt vervolgd…

In een volgend artikel ga ik uitgebreid in op zowel batterijduur en stuurbevestiging. Dit zijn twee (kleine) drempels die genomen moeten worden voordat een smartphone als volwaardig navigatie-apparaat gebruikt kan worden. In nog een ander artikel zal ik verder ingaan op de betere offline-navigatie-app.