Een goede vakantiefiets, volgens Beagle Bikes

Waar moet men opletten bij de keuze van een vakantiefiets

Uiteraard komen er bijzonder veel vakantie- en reisfietsers bij ons over de vloer. Al hun vragen, verwondering en veronderstellingen over de vakantiefiets hebben ons aangezet om deze beknopte vrijblijvende handleiding te schrijven.

Allereerst is het heel erg belangrijk om helder te krijgen wat voor soort fietsvakanties ondernomen worden. Denk hierbij aan de volgende soorten:

  • Klassiek vakantiefietsen met fietstassen achter en voor op voornamelijk asfalt.
  • Bikepacking in de wildernis met zo weinig mogelijk bagage op voornamelijk onverharde paden.
  • Creditcard vakantie op de racefiets met nauwelijks bagage en uitsluitend op asfalt.

Er zijn natuurlijk nog talloze andere versies te bedenken, maar we richten ons in dit stuk vooralsnog op de klassieke vakantiefietser.

De eigenschappen die een vakantiefiets een vakantiefiets maken, zijn volgens ons de volgende:

  • Een heel stijf en sterk frame, gebouwd voor het vervoer van behoorlijk wat bagage.
  • Rustig en voorspelbaar rijgedrag, ook met bagage.
  • Zowel het frame als de gekozen onderdelen behoren extreem duurzaam te zijn.
  • De ergonomie accommodeert een fijne enigszins “sportieve” zithouding die lang is vol te houden op een prettige manier.
  • De gekozen onderdelen en technische oplossingen dienen vooral praktisch en bewezen te zijn.
  • En het onderhoud is tot het absolute minimum beperkt.

 

Stijfheid

De (torsie) stijfheid van het frame is met name bij een vakantiefiets van belang omdat er flink wat bagage mee gaat en de fiets dus behoorlijk belast Santos Travel Master 2.6 van Jorma Bosch in China, Beagle Bikesgaat worden. Deze stijfheid zorgt ervoor dat het frame onder belasting minimaal vervormt. Deze stijfheid zorgt voor een rustig en betrouwbaar rijgedrag en voorkomt ongecontroleerd shimmyen. Dat is met name in een afdaling met een vol bepakte fiets heel erg fijn. Uiteraard moet het frame ook sterk zijn, want stijfheid zegt niets over hoe sterk een frame is. Een strek frame gaat simpelweg minder snel stuk en kan beter tegen hoge belasting zonder te beschadigen. Dat is voor vakantiefietsen een absolute vereiste. Bovendien komt de vakantiefietser ook op verschillende type ondergrond, dit belast de fiets en fietser nog meer.

Rijgedrag

Het rijgedrag van een vakantiefiets houdt het midden tussen enigszins sportief, maar wel oer betrouwbaar en solide. Kortom de fiets wil van nature rechtdoor, ook met bepakking. Dit stuurgedrag is van belang omdat men lange dagen op de fiets doorbrengt, dit maakt het fietsen comfortabel. Ook wordt de fiets belast met behoorlijk wat tassen, eventueel ook aan de voorvork. Het is dus wel zo prettig als de fiets dan ook betrouwbaar en rustig blijft sturen. Met het ontwerp van de fiets moet hiermee uitdrukkelijk rekening worden gehouden. Van belang zijn wederom de stijfheid, het ontwerp van de vork (naloop) en de banden.

 

Duurzame onderdelen en frame

Uiteraard hoort het frame en de andere onderdelen waarmee de fiets is opgebouwd allemaal robuust en slijtvast te zijn. Daar waar in andere fietsdisciplines de nadruk ligt op gewicht, ligt wat ons betreft de nadruk bij een goede vakantiefiets op de ultieme balans tussen betrouwbaarheid en (ook een beetje op) gewicht. De fietsreiziger moet op de fiets kunnen rekenen, ook al is ie vol bepakt en zijn de omstandigheden bar. Enkele in het oog springende onderdelen die bij Santos fietsen veel voorkomen zijn de Rohloffnaaf, de riem en de Pinion. Deze onderdelen zijn allen ontzettend duurzaam en vragen nauwelijks onderhoud. Het door ontwikkelen van de fietsen, waarbij men goed naar de fietsreizigers luisterde heeft geleid tot fietsen die zo ontzettend betrouwbaar zijn en een minimaal onderhoud behoeven. Wij beschouwen dit als een eigenschap van een goede vakantiefiets. Gewoon heerlijk fietsen en geen gedoe.

De zithouding

De meeste lange afstandsfietsers zoeken naar een zithouding waarin de overbrenging nog lekker effectief is en men toch ook nog behoorlijk comfortabel zit. De zithouding op een vakantiefiets zit dus ergens tussen die van op een racefiets en een stadsfiets, oftewel tussen diep en rechtop. Het is natuurlijk heel persoonlijk en afhankelijk van conditie, leeftijd en voorkeur. Uiteraard is het van belang dit nauwkeurig te meten en vervolgens ook in praktijk te testen. De voorkeur kan natuurlijk ook veranderen en ook dit moet mogelijk zijn, het is dus van belang dat bij de aanschaf van een fiets er rekening wordt gehouden met eventuele toekomstige wensen (tot in het redelijke).

 

Praktische onderdelen en oplossingen

Het ontwerp van de fiets moet vooral praktisch van aard zijn, dus geen onnodige technische en ingewikkelde hoogstandjes, maar robuust en bewezen techniek. De Santos onderdelenonderdelen dienen ultra bewezen te zijn en het ontwerp van de fiets moet in dienst van de reiziger staan. Eenvoud en extreem hoogwaardige kwaliteit van de onderdelen maken het verschil. Voorbeelden van dit soort hele slimme oplossingen zijn onder andere de Eccenter waarmee de spanning van de Riem of ketting gesteld kan worden, de Montagebooster zodat de Magura remmen beter functioneren en makkelijker te plaatsen zijn, Santos voorvorkpadden die zorgen dat er geen stekkers nodig zijn, etc..

 

Nauwelijks onderhoud

Het streven van de vakantiefietsfabrikant moet volgens ons zijn dat de fiets zo min mogelijk onderhoud behoeft. Gewoon heerlijk zorgeloos fietsen is het devies. Uiteraard spelen hier het ontwerp van de fiets en de onderdelen keuzes een belangrijke rol in. De combinatie van bijvoorbeeld een gesloten versnellingssysteem in combinatie met de riem minimaliseert het onderhoud. Maar deze combinatie kost ook behoorlijk wat centjes. Verder vinden we het belangrijk dat het weinige dat de fietser eventueel zelf heel af en toe moet doen, niet kan leiden tot frame beschadiging. Denk hierbij aan slimme oplossingen met schroefdraad buiten het frame om zodat men deze niet beschadigt.

 

 

 

Wat wij voor u kunnen betekenen

We helpen u natuurlijk heel erg graag met het maken van de juiste keuzes en bovenal geloven we in testfietsen. Aangezien we uitsluitend werken met Santos, hoeft u niet bang te zijn voor verborgen belangen die mee spelen bij de adviezen. We kijken dus binnen een merk naar de best mogelijke optie die perfect aansluit bij de wensen en het beoogd gebruik. Uiteraard wordt u ook zorgvuldig gemeten en wordt gekeken naar de gewenste zithouding. We hebben een schat aan ervaring in praktijk en ook theoretisch.